Kom dichter bij jezelf… | Verslaving coachen met paarden
Welk pad bewandel JIJ?
januari 4, 2016
Hoe stevig is jouw basis?
mei 2, 2016
Show all

Kom dichter bij jezelf…

Verslavingsgevoelige mensen zijn over het algemeen ook hele gevoelige mensen.

Zorgde tijdens je verslaving het middel ervoor dat je gevoel verdoofd werd… nu je clean of nuchter bent, komen er allerlei gevoelens in alle hevigheid naar boven.

Vaak worden gevoelens en emoties met elkaar verward. Maar, er is wel degelijk een verschil tussen deze twee.

Gevoelens gaan meestal dieper dan emoties… en zijn stabieler. Gevoelens zitten ook meestal gekoppeld aan je persoonlijkheid. Emoties ontstaan vaak als gevolg van bepaalde situaties.

Emoties hebben altijd iets heftigs in zich…  denk aan verdriet of woede. Ook kunnen ze zich uiterlijk goed zichtbaar maken; iemand loopt rood aan van woede of ziet wit van de schrik…

Bij negatieve emoties zoals angst of woede… kent het lichaam de volgende reacties vechten, vluchten of bevriezen. Deze emoties kunnen je helemaal in beslag nemen… je wegtrekken uit je kracht en je helderheid en  blik vertroebelen. Waardoor je kan reageren zoals je niet daadwerkelijk bent.

Gevoelens daarentegen zijn iets heel anders en moeilijker te benoemen… gevoelens zijn stiller van aard, dan je emoties. Gevoelens hebben ook meer te maken met je intuïtie, ze kunnen je raken in het diepste van je ziel.

Gevoelens zijn niet makkelijk te plaatsen… ken jij het gevoel dat je ‘iets aanvoelt komen’… of een voorgevoel wat je in eerste instantie niet goed kon benoemen of verklaren?… en wat naderhand toch juist bleek te zijn!

Gevoelens kun je niet zo makkelijke oproepen en lijken soms ‘uit het niets’ te komen. Emoties hebben meestal een hele duidelijke aanleiding… een ‘trigger’ die ervoor zorgt dat je reageert zoals je reageert.

 

Je gevoel is je innerlijke kompas…

Zorg dat je emoties je gevoel niet in de weg staaninnerlijke-stem

Ervaar in rust en stilte je gevoelens

Leer te luisteren naar je gevoel

Richt je niet op wat buiten je ligt… richt je op je innerlijke stem

Stop je gevoel niet weg

 

Het kennen van je eigen gevoel en daar goed mee omgaan is van grote waarde in je leven…  dus, durf weer te voelen!

Voor mij werkt wandelen in de natuur heel goed om bij mijn gevoelens te komen… wat helpt jou om bij je innerlijke gevoelens te komen? Deel dit in het commentaarveld hieronder.

 

Op jouw overwinning!

esther-benard-ht1

2 Comments

  1. Veronika schreef:

    Wat een mooi artikel! En zo waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *